Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012

Αποτελέσματα Επιφανειακής Έρευνας - ΣΠΗΛΑΙΟ "ΑΝΘΡΩΠΟΓΡΑΒΑ" ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Ερώτηση

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

-        Τουρισμού
-        Περιβάλλοντος Ενέργειας και κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: Αξιοποίηση του Σπηλαίου «Ανθρωπόγραβα» Κληματιάς Κέρκυρας


Η Εφορία Παλαιοντολογίας - Σπηλαιολογίας Ν. Ελλάδας, με το υπ’ αριθ. 3152/07-12-2011 έγγραφο, χορήγησε άδεια στην Ένωση Πολιτισμολόγων Ελλάδας, για την πραγματοποίηση επιφανειακής έρευνας του σπηλαίου, με σκοπό τη διερεύνηση προϋποθέσεων αξιοποίησής του. Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων (Έκθεση 18-09-2012, Δ. Μερκούρης, Πολιτισμολόγος  ΕΛΠ ΕΑΠ) της έρευνας για το Σπήλαιο «Ανθρωπόγραβα» [ΑΣΜ ΕΣΕ 562], αναφέρει τα εξής:

-     Tο σπήλαιο διαθέτει μερικούς από τους ωραιότερους σταλαγμίτες και σταλακτίτες που βρίσκουμε στα ελληνικά σπήλαια.
-     Το σπήλαιο μπορεί να είναι επισκέψιμο μετά από μικρές παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν στην είσοδο.
-     Η διεπιστημονική έρευνα έφερε στην επιφάνεια ανθρώπινα τεχνουργήματα - αρχαϊκή κεραμική, ένα βυζαντινό νόμισμα και δρεπάνια – τα οποία υποδηλώνουν τη χρήση του σπηλαίου από την  αρχαϊκή εποχή έως και το πρόσφατο παρελθόν.
-     Θα πρέπει άμεσα να συσταθεί Επιτροπή Διαχείρισης και Ανάδειξης του σπηλαίου και να ενταχθεί στο γενικότερο πλαίσιο ανάπτυξης των ειδικών μορφών τουρισμού (οικολογικού τουρισμού, φυσιοκρατικού, μορφωτικού και πολιτισμικού τουρισμού), αφού το σπήλαιο βρίσκεται πολύ κοντά σε δύο πηγές που τροφοδοτούν το ποτάμι με νερό και δημιουργούν ένα μοναδικό οικοσύστημα, ένα παρθένο δάσος από πουρνάρια και την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος, κτίσμα πιθανόν του 14ου-15ου αιώνα.
-     Επιπρόσθετα, η τοπική κοινότητα Κληματιάς (Δήμος Κέρκυρας), διαθέτει κτίριο συνολικού εμβαδού 750 τμ για τη δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης - Εκπαίδευσης καθώς επίσης και έκθεσης παλαιοντολογικών και αρχαιολογικών ευρημάτων.

Μόνο στο νησί της Κέρκυρας, χωρίς να υπολογίζουμε τις Ενάλιες Σπηλιές Παλαιοκαστρίτσας, Οθωνών και Παξών, έχουμε δεκάδες σπήλαια μεγάλης ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα Σπήλαια Μεγάλης και Μικρής Γράβας Λουτσών [ΑΣΜ ΕΣΕ 3554 και 6825], το Σπήλαιο Γαρδικίου (η ανασκαφή έφερε στο φως πολύ σημαντικά ευρήματα, όπως εργαλεία από πυριτόλιθο και οστά θηλαστικών, που χρονολογούνται στα τέλη του Πλειστόκαινου αρχές Ολόκαινου), το Σπήλαιο Μεγάλη Γράβα Λευκίμμης, όπως και μια σειρά από μικρότερα κυρίως στο βόρειο τμήμα του νησιού (Σπήλαιο «Αλεπότρυπα» Νυμφών [ΑΣΜ ΕΣΕ 6822], Βάραθρο «Τρίστομο» Λουτσών [ΑΣΜ ΕΣΕ 6820], «Σκυλογράβα» Κληματιάς [ΑΣΜ ΕΣΕ 2218], Σπήλαιο «Αχνότρυπα» Λουτσών [ΑΣΜ ΕΣΕ 2060], Ανώνυμο Σπηλαιοβάραθρο Λουτσών [ΑΣΜ ΕΣΕ 6824]) κλπ.


-        Με δεδομένο ότι, οι περισσότερες μορφές εναλλακτικού τουρισμού και ειδικά του σπηλαιολογικού τουρισμού, δεν είναι ανεπτυγμένες στο νησί της Κέρκυρας.
-        Με δεδομένο ότι, η ενδοχώρα του νησιού έχει ανάγκη από μια διαφορετική αναπτυξιακή και τουριστική πολιτική.
-        Με δεδομένο ότι, συνιστά πολιτισμικό έγκλημα, η εγκατάλειψη και η μη αξιοποίηση των μνημείων αυτών της φύσης.
-        Με δεδομένο ότι, οι ειδικοί επιστήμονες τονίζουν διαρκώς, την αυξημένη πιθανότητα εύρεσης, σημαντικών παλαιοντολογικών και αρχαιολογικών ευρημάτων.      


Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1.     Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν, σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς της αυτοδιοίκησης, την επιστημονική κοινότητα και τους φορείς διαχείρισης του τόπου, για την αξιοποίηση του εν λόγω σπηλαίου.

2.     Ποια άμεσα μέτρα θα λάβουν, για τη συνολική αξιοποίηση, συντήρηση και προστασία, όλων των σπηλαίων στην ευρύτερη περιοχή της Κέρκυρας.


Ο ερωτών βουλευτής

Σαμοΐλης Στέφανος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου