Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Τοπική Γαστρονομία

Ένα από τα αυθεντικά πολιτιστικά στοιχεία ενός τόπου είναι η γαστρονομία. Οι ιδιαιτερότητες της γεύσης από την κουζίνα μίας περιοχής είναι πολλές φορές συνδεδεμένες με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κοινωνίας της, ενώ «αποκαλύπτουν» στοιχεία της πολιτιστικής και οικονομικής ιστορίας της.
Σήμερα η γαστρονομία ως τουριστικό προϊόν περιλαμβάνει ένα μίγμα προϊόντων, υπηρεσιών, δραστηριοτήτων που αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά προϊόντα και πιάτα ενός τόπου και  είναι λόγος επίσκεψης για μια μεγάλη ομάδα ταξιδιωτών, και μάλιστα υψηλού κοινωνικο-οικονομικού προφίλ. 
Σχετική έρευνα, (Mintel, 2009, Gastronomic Tourism-International, Travel & Tourism Analyst/ No4

Κληματιά - Τοπική γαστρονομία  



Τσιγαρολάχανα ή Τσιγαέλι
*άγρια χόρτα ή σέσκουλα, * κρεμμυδάκια και σκόρδα φρέσκα, * δυόσμο, άνηθο ή μάλαθρο, * 1 κουτάλι ντομάτας πελτέ, * 1 κουτάλι της σούπας κόκκινο καυτερό πιπέρι, * λάδι και αλάτι.

Καθαρίζουμε, πλένουμε και ζεματάμε τα χόρτα. Τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα μυρωδικά και το λάδι και τα τσιγαρίζουμε. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τη ντομάτα και λίγο νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μείνουν με το λάδι τους.

Μυστικό της γιαγιάς: Προσθέστε στο μαγείρεμα  μπακαλιάρο ή σουπιά ή καλαμάρι.  
                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου